Het Britse pond is dinsdagmiddag in waarde gestegen tegenover de dollar en de euro, na de belangrijke speech van premier Theresa May over de strategie van het Verenigd Koninkrijk bij het vertrek uit de Europese Unie.
May bevestigde dat de Britse regering kiest voor een zogenoemde “harde Brexit” – ofwel: het Verenigd Koninkrijk treedt uit de interne Europese Markt en de douane-unie, om volledige controle te krijgen over de immigratie vanuit de Europese Unie.
De eerste minister sprak dinsdag voor een gezelschap van buitenlandse diplomaten en ambassadeurs. Ze gaf aan dat ze de deelname aan de vrijhandelszone wil beëindigen: “Wat ik voorstel is niet verenigbaar met lidmaatschap van de interne Europese markt.”
Bekijk hier de belangrijkste punten uit de speech van May.
Het Britse pond zakte de afgelopen dagen weg, toen berichten uitlekten dat May zou kiezen voor een “harde Brexit.” Financiële markten rekenden vooraf op een verder daling van het Britse pond, maar dat gebeurde opvallend genoeg niet.
Toen May klaar was met haar toespraak, noteerde het pond op 1,2275 dollar per pond. Zie deze grafiek:
Tegenover persbureau Bloomberg wezen valutastrategen op de opmerking van May dat de uiteindelijke Brexit-deal wordt voorgelegd aan het Britse parlement. Dat zou van belang zijn geweest voor de reactie van het Britse pond: "Om goedkeuring van het parlement te krijgen, moet er wel een goede deal komen", aldus valutastrateeg Athanasios Vamvakidis van BofAML
De Britse munt profiteerde mogelijk ook van opmerkingen van de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump. Die zei dat de dollar "te sterk" is. "Onze bedrijven kunnen niet met ze [de Chinezen, red] concurreren omdat onze munt te sterk is. Dat is funest", aldus Trump tegenover zakenkrant The Wall Street Journal.
Een andere factor die een rol kan spelen bij het herstel van de Britse munt is speculatie. Eerder deze week hadden handelaren gegokt op een verdere daling van het Britse pond. Toen die uitbleef, moesten sommige speculanten ponden bijkopen om verliezen te beperken. Zoiets kan een opwaartse koersbeweging in gang zetten.
Op aandelenmarkten was het beeld bij de Britse hoofdindex, de FTSE 100, iets minder positief na de speech van May. Zie de grafiek hieronder.